Lessen

Yoga Universalis gebruikt een uniek oefensysteem waardoor je altijd de mogelijkheden van jouw lichaam gebruikt én respecteert. Je yogaschema heeft 30 oefeningen. Als je in de Basic Asana-les begint zijn dit 30 vaste oefeningen. Uiteindelijk kun je die personaliseren in de Personal Practice-les tot een unieke combinatie van 30 houdingen die bij jou passen. Je kan je yoga-oefeningen ook thuis doen en bestuderen vanaf je schema of vanuit de reader met alle (200+) asana's.Het is prettig dat de houdingen op jou als persoon worden aangepast. Dat zorgt ervoor dat je precies kan doen wat prettig voelt en toch uitgedaagd blijft in alle houdingen.

Melvin Houtman


Jouw 30 oefeningen kunnen en moeten meeveranderen met jouw veranderlijke lichaam. Alleen dan blijf je altijd doen wat jij kan en nodig hebt. Niets meer en niets minder. De Personal Practice-les en het bijbehorende schema zijn dan ook een gezond streven aan de horizon voor een beginnende yogi. Met een persoonlijk schema kan je practice zich ontwikkelen als je sterker of soepeler wordt, of wanneer je een complexe houding ineens snapt. In zo'n geval krijg je een meer uitdagende oefening. Maar als je door omstandigheden zoals ziekte, stress, tijdgebrek of een blessure minder mogelijkheden krijgt, kun je je schema ook eenvoudig zelf aanpassen. Je kan dus altijd blijven yoga'en.


Tips voor het volgen van alle lessen

Het is verstandig om zeker 2 uur voordat je yoga doet geen grote maaltijden te eten. Buik en blaas zo leeg als mogelijk: dat maakt bewegen prettig. Natuurlijk moet je wel energie hebben om te bewegen. Dus probeer je maaltijden gewoon goed te plannen.

Denk aan je persoonlijke hygiëne voordat je naar een les komt. Je mag wel stinken als je gaat, maar liever niet als je binnenkomt.

Yoga wordt gedaan in makkelijk-zittende kleding en op blote voeten. Zo voelt bewegen prettig en vrij. Het getuigt van inlevingsvermogen als je makkelijk-zittende kleding wel een beetje je onderdelen bedekt die voor ongeoefende yogi's erg afleidend kunnen zijn.

Niets zo fijn als een eigen yogamat, maar we hebben natuurlijk ook matten in de studio.Basic Asana

De eerste lesvorm waarin je kan meedoen is de Basic Asana-les. Een proefles is gratis. Alle niveau's zijn welkom. Omdat deze lessen ook voor beginners zijn, is er alle tijd voor het stellen van vragen en om uit te rusten wanneer dat verstandig is. Maar omdat de les ook voor gevorderden is, mag je ook stug in je houding blijven staan als iedereen op apegapen ligt maar jij je prima voelt. We zijn sowieso 75 minuten fysiek bezig. Aan het einde van de les is er altijd een ontspannings-oefening.


Ik kijk uit naar de wekelijkse yoga-bijeenkomst vanwege de adem- en lichaamsoefeningen en de daardoor opgeroepen aandacht aan mezelf. Ik zet tobberige gedachten dan makkelijk opzij. De door Rainier nu en dan uitgesproken overwegingen tijdens de oefeningen helpen mij daarbij. En gelukkig wordt er ook gelachen.

Frank van Merwijk (lid sinds 2012)


De nadruk in deze les ligt op het leren en doen van het Basic Asana-schema. Maar er kunnen ook mensen zijn met een andere serie oefeningen. Iedereen wordt tegelijk door zijn versie van de gelijkvormige schema's geleid. Eerst doet iedereen zijn versie van de zonnegroet. Dan gaan we allemaal tegelijk naar de eerste houding, maar doet iedereen zijn persoonlijke variant daarvan. Zo gaan we door tot de laatste houding: allemaal tegelijk, maar iedereen op zijn eigen manier.

Het bijzondere van deze yoga is dat dezelfde les voor iedereen een totaal andere ervaring is. Beginners kunnen de houdingen vanaf nul leren. Mensen met meer ervaring werken aan het verdiepen en langer vasthouden van hun houding en focussen meer op de geest en de ademhaling. Het kan heel leuk en leerzaam zijn om met allemaal verschillende mensen een les te volgen. Het kan ook heel confronterend zijn. Maar alleen je ego mag beschadigd uit de les komen. Je lichaam niet. Dat is voor elke yogi een noodzakelijke oefening.

Het Basic Asana-schema:


Personal Practice

Je persoonlijke serie is natuurlijk pas echt persoonlijk als je er in jouw tempo doorheen gaat. Je hebt daardoor ook veel meer rust om je oefeningen op jouw manier te doen: meditatief, atletisch of revaliderend, net wat jij nodig hebt. Ook al volg je niemand anders dan jezelf, er is wel begeleiding en alle ruimte voor het stellen van vragen.

Deze lesvorm is bijzonder geschikt voor:

  • Yogi's die hun Basic Asana-schema uit hun hoofd kennen en in zich in alle rust willen verdiepen.
  • Yogi's voor wie het doen van 30 houdingen in de groepsles niet realistisch is. In deze les kun je eenvoudiger minder doen zonder het gevoel te hebben dat je te weing doet. Er is immers geen groepsflow om je tot te verhouden.
  • Yogi's die uitgebreide vragen hebben over het schema, hun houdingen of eventuele veranderingen daarvan.

Welke richting je ook op wilt, uiteindelijk moet je het zelf doen. Op jouw manier, op het ritme van jouw ademhaling, met de bewegingen die jij geweldloos kan maken. Dit is de plek om dat echt te oefenen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een Personal Practice-schema waarop iemands persoonlijke houdingen zijn aangegeven met rood.Ik ben al twee jaar een blije yogini bij Yoga Universalis! Ik zal mijn eerste les nooit vergeten: niet sportief, niet lenig, geen evenwicht, geen kracht, geen doorzettingsvermogen wat betreft bewegen, een enorm ego en geen idee wat yoga precies was. Ik was overtuigd dat het bij één keer zou blijven... Maar sindsdien ben ik elke week bij de Personal Practice te vinden. Ik vind het heerlijk om de 30 oefeningen op mijn eigen tempo te doen. Geen competitie met anderen, geen schaamte om dingen niet te kunnen, jezelf mogen zijn, ontdekken en ontwikkelen. Rainier weet me uit te dagen zonder te pushen, en leert me om naar mijn lichaam te luisteren. Nu voel ik me lichamelijk soepeler en sterker dan ooit, maar ook geestelijk rustiger en beter in evenwicht. Ik geloof zelfs dat yoga me geholpen heeft om na 25 jaar te stoppen met roken.

Marie-Line Joulin van Laer

Contact

  • info@yogauniversalis.nl
  • 06-41255770

Lestijden

maandag:
18:30 - 20:00 Personal Practice
20:15 - 21:45 Basic Asana
woensdag:
18:30 - 20:00 Personal Practice
20:15 - 21:45 Basic Asana
vrijdag:
15:45 - 17:15 Personal Practice
17:30 - 19:00 Basic Asana

De deur is open vanaf 15 minuten voor de les, tot 5 minuten voor de les. Er is geen bel, dus wees op tijd.

Leslocatie

  • Blekerstraat 3, Arnhem
  • Ingang: blauwe trap bij parkeerterrein