Vinyasa Unlocked, deel 1: Heen en weer stappen in de zonnegroet


Dit is het eerste deel van mijn selectie uit de instructievideo's van Matthew Sweeney. Hij heeft een hele grondige dvd (of download) waarop hij allerlei vinyasa's systematisch behandelt. Ik gebruik zijn methode al jaren als leidraad, en het lijkt me leuk als jullie zelf ook de beweegopties leren kennen. Hoe beter je weet wat er mogelijk is, hoe beter je je eigen oefening kan vinden. We beginnen met - hoe kan het ook anders - de zonnegroet. In de eerste video zie je vijf manieren van door de eerste zonnegroet gaan, oplopend van makkelijk naar moeilijk, maar allemaal manieren waarbij je stapt. Springen en zweven komen in een volgende video, alsmede allemaal andere vinyasa's.

1. Variaties in zijn eerste rondje: hij buigt zijn benen bij het vooroverbuigen om zijn hamstrings te sparen, en zijn handen te kunnen plaatsen. In de hoge plank legt hij zijn knieën op de grond om netjes en zonder te veel inspanning naar de grond te zakken. En in de achteroverbuiging de-hond-met-hoofd-omhoog, komt hij maar een heel klein beetje omhoog, om een stijve rug te beschermen tegen te diep buigen.

2. In zijn tweede rondje doet hij hetzelfde, maar in de hond-omhoog, komt hij echt omhoog, zijn knieën blijven nu op de grond om niet te veel spanning in de rug te creëren.

3. In zijn derde rondje gaat hij voor de hond-omhoog naar een soort plank, en laat hij zich in de hond-omhoog zakken, ipv dat hij vanaf de grond ineens achterover buigt. Hij doet nu wel de volledige houding, met de knieën los van de grond.

4. Nu houd hij zijn benen recht in de vooroverbuiging, en doet hij de hond-omhoog op de tenen, als variatie op de uiteindelijke houding.

5. Volledige sun salute, met naar achter en naar voren stappen.

Al deze variaties zijn legitieme manieren om door de zonnegroet te bewegen. De zonnegroet die voor jou goed is, kan zelfs net weer anders zijn.

Vinyasa Unlocked, deel 2: De hond-met-hoofd-omlaag


In de eerste video bekeken we wat voor de meeste mensen de beste manier is om in de zonnegroet te bewegen: heen en weer stappen. In de derde video zullen we onderzoeken hoe we naar voren kunnen springen tijdens de zonnegroet vanuit de hond-met-hoofd-omlaag. Daarom nu eerst een tweede video: correcties voor de hond-met-hoofd-omlaag.

De voetpositie op 2:00 is in beginsel wat wij oefenen.

Zijn uitleg vanaf 2:14 over de onderrug, gaat er vanuit dat deze houding mogelijk is voor onze lichamen. Vaak is dit niet zo. Voor iedereen met 'korte' hamstrings: buig je knieën zodat je Matthews tips over de rug in de praktijk kan brengen.

Als je begint met yoga is het normaal dat in deze houding staan al zo uitdagend is qua kracht en lenigheid dat je je niet kan concentreren op details. Concentreer je dan op je adem en je algemene gevoel van welbevinden en oefen wat je kan, voor zo lang je het kan en rust dan uit.

Vinyasa Unlocked, deel 3: Naar voren springen tijdens de zonnegroet


In deze derde video bekijken we het naar voren springen in de zonnegroet. Dit is iets wat je alleen maar moet oefenen als je zonnegroeten prettig voelen en als de hond-met-hoofd-omlaag een moeiteloze houding is geworden. Natuurlijk moeten je rug, polsen en schouders gezond zijn. Alleen dan is het leuk en verstandig om de volgende zes stappen langzaam, 1-voor-1 proberen te veroveren. Blijf bij de stap die moeilijk voelt, ga pas verder als een stap moeiteloos is geworden.

Belangrijke aandachtspunten: 1 handen plat. 2 naar voren springen = heupen hoger opgooien met beenkracht, en je gewicht en balans vangen met schouderkracht.

Vinyasa Unlocked, deel 4: Naar achter springen tijdens de zonnegroet


In deze vierde video legt Matthew uit hoe je naar achteren springt in de zonnegroet. Qua moeilijkheid is naar voor of naar achteren stappen (video 1) het makkelijkst. Als dat lukt kun je oefenen naar voren te springen (video 3). En als dat een beetje gaat, kun je ook oefenen naar achteren te springen, zoals hij in deze video uitlegt.

Vinyasa Unlocked, deel 5: Naar voren springen tijdens de zithoudingen


In deze vijfde vinyasa-video kun je zien hoe je kan oefenen om naar voren te springen ná de zonnegroet, dus tijdens de zithoudingen (in het Yoga Universalis-systeem: houding 9 tot en met 21).

Je kan deze stappen door de jaren heen oefenen, als je schouders, polsen, rug, je algemene kracht en lenigheid, en je verhoudingen het toelaten.

Vinyasa Unlocked, deel 6: Naar achter springen tijdens de zithoudingen


In deze zesde video kun je zien dat sommigen na oefening met onwaarschijnlijke controle van een zithouding terug naar de plank kunnen bewegen.

Dit zijn dus oefeningen om kracht op te bouwen, en voorbeelden van de volledige vinyasa door elkaar. In principe is elke stap die je hier ziet een goede oefening om tussen zithoudingen 9 tot en met 21 te doen.

Vinyasa unlocked, deel 7: De hoofdstand


Boekpresentatie: Yoga = actieve verantwoordelijkheid


Boekpresentatie: Wat geweldloos is, wordt bepaald door wat je bent.


Boekpresentatie: Verlichting is 'work in progress'. Maak steeds de keuze dat je werkt. Practice is perfect.


Contact

  • info@yogauniversalis.nl
  • 06-41255770

Lestijden

maandag:
18:30 - 20:00 Personal Practice
20:15 - 21:45 Basic Asana
woensdag:
18:30 - 20:00 Personal Practice
20:15 - 21:45 Basic Asana
vrijdag:
15:45 - 17:15 Personal Practice
17:30 - 19:00 Basic Asana

De deur is open vanaf 15 minuten voor de les, tot 5 minuten voor de les. Er is geen bel, dus wees op tijd.

Leslocatie

  • Blekerstraat 3, Arnhem
  • Ingang: blauwe trap bij parkeerterrein